25. Από τη Μακεδονία στα πέρατα του κόσμου
Έβγαλαν τη Μακεδονία από τον ελλαδικό χώρο και τα στενά γεωγραφικά όρια των Βαλκανίων και την έφτασαν μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει κυρίαρχη Ελληνικών πάλαι ποτέ κραταιών πόλεων - κρατών και κοσμοκράτειρα. Ο λόγος για τον Φίλιππος το 2ο και το γιο και διάδοχό του, τον Αλέξανδρο τον 3ο τον επονομαζόμενο και Μεγάλο (φωτογραφία), οι οποίοι, τον 4ο αιώνα π.Χ., έκαναν παντοδύναμο βασίλειο εντός και εκτός Ελλάδας τη Μακεδονία και της χάρισαν σημαντική ιστορική «λάμψη».
Ο Φίλιππος παρέλαβε, το 359 π.Χ., ένα βασίλειο σε χαώδη κατάσταση και κατάφερε, αφού απαλλάχτηκε από όσους εποφθαλμιούσαν το θρόνο του, να μεταβάλει, χάρη στις νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις και στις επιτυχημένες πολιτικές κινήσεις του, τη Μακεδονία μέσα σε λίγα χρόνια σε πρώτη δύναμη της Ελλάδας. Θεωρείται από πολλούς η μεγαλύτερη στρατιωτική και πολιτική ιδιοφυΐα που ανέδειξε η Ελλάδα και φρόντισε να μετατρέψει τη χώρα του από περιφερειακή δύναμη σε μεγάλο ελληνικό κράτος. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του για τη Μακεδονία οδήγησαν στην ανάμειξή του στα πράγματα της νότιας Ελλάδας και στη σύγκρουσή του με την Αθήνα του γνωστού πολιτικού και ρήτορα Δημοσθένη, που κατέληξε στη μάχη της Χαιρώνειας και την ήττα των Αθηναίων το 338 π.Χ.. Η ισχύς των όπλων και η διπλωματία του έφεραν τη συνένωση των ελληνικών πόλεων και την ανακήρυξή του σε στρατηγό αυτοκράτορα όλων των Ελλήνων, αλλά τα σχέδιά του ίσως για εξάπλωση σε όλη τη Βαλκανική και προς τη Μικρασία διέκοψε η δολοφονία του, το 336 π.Χ..
Ο γιος και διάδοχός του στο μακεδονικό θρόνο, Αλέξανδρος ο 3ος , θα ανεβεί στην εξουσία, μετά το φόνο του πατρός του, το 336 και είναι πιο γνωστός για την εκστρατεία του στα πέρατα της Ασίας από το 334 έως το θάνατό του, στη Βαβυλώνα, το 323 π.Χ.. Ο Αλέξανδρος, εκλιπόντος του Φιλίππου και χωρίς να χάσει χρόνο, συγκαλεί πανελλήνιο συνέδριο στην Κόρινθο, όπου έγινε στρατηγός αυτοκράτορας κι αυτός όλων των Ελλήνων. Με τις πολυετείς επιχειρήσεις του στην Ανατολή, κατέλυσε το κράτος των Περσών, των προαιώνιων εχθρών του ελληνισμού και μεταλαμπάδευσε τα ελληνικά ιδεώδη στην Ασία. Δημιούργησε έτσι μια νέα αχανή αυτοκρατορία από την Πέλλα της Μακεδονίας έως την Ινδία, η οποία, όμως, γρήγορα, μέσα σε λίγα χρόνια από το θάνατο του Μεγαλέξανδρου διασπάστηκε στα διάφορα ελληνιστικά βασίλεια (Αίγυπτος, Μακεδονία, Πέργαμος, Συρία) .
Πηγή για το σημερινό σημείωμα υπήρξε η "Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας" του Γ. Κορδάτου, Εκδόσεις 20ος αιώνας, Αθήνα, 1956- '59.
Πηγή για το σημερινό σημείωμα υπήρξε η "Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας" του Γ. Κορδάτου, Εκδόσεις 20ος αιώνας, Αθήνα, 1956- '59.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου